Sport

Toen Tijn twaalf jaar was en voor het eerst skeelers onderbond begon zij haar skeelercarrière. Vanaf dat moment ging het snel bergopwaarts met haar prestaties; In de eerste drie jaren van haar carrière, van 1990 tot en met 1993, werd zij drie keer kampioen van Zuid Nederland en in 1993 reed zij voor het eerst mee met de landelijke dames. Temidden van die dames behaalde Tijn op het Nederlands Kampioenschap de zevende plek. Deze prestatie werd beloond en zij werd geselecteerd voor de Nationale ploeg om deel te nemen aan het EK junioren in Wenen, het EK senioren in Pamplona en het WK in Gujan Mestras Bordeaux. In Pamplona behaalde zij een knappe vijfde plek op de 1000 meter.

In 1992 al had Tijn de smaak van de snelheid op wieltjes zo te pakken dat ze ook begon met schaatsen. Een jaar later behoorde ze reeds tot de besten van Nederland in haar leeftijdsklasse en zo werd zij tiende op het NK allround junioren B. In 1994 werd zij tweede van Nederland in dezelfde discipline en eerste op de Leen Pfrommer wedstrijden in Heerenveen. Na deze indrukwekkende opmars volgde er in 1995 een uitverkiezing voor het Jong Oranje team van de KNSB. Dit beviel niet zo goed en zij ging met de Duitse selectie meetrainen in het Duitse Grefrath.
De prestaties kwamen als vanzelf en voor het eerst sinds 2 jaar scherpte Tijn haar PR aan op de 500 meter van 39.89 naar 39,38 en ook de pr’s op de andere afstanden werden verbeterd.
Het skeeleren ging inmiddels ook weer kriebelen en op het EK in het Franse Valence 'd Agen werd zij als eerste Nederlandse dame 2e op de 300 meter. De hierop volgende NK afstanden in 2003 op het ijs waren erg succesvol. Na een goede voorbereiding in het Duitse Erfurt werd zij op het NK afstanden in Utrecht vierde op de 500 meter en vijfde op de 1000 meter. Hiermee plaatste zij zich direct voor deelname aan de Worldcups in Japan en China op beide afstanden. In China werd zij in de B-groep tweede op de eerste 500 meter en won zij de 1000 meter.

Het skeelerseizoen van 2004 werd met de komst van een nieuwe bondscoach, Desly Hill uit Australie een succes. Het team haalde op het eerste EK op Nederlandse bodem 14 medailles. Hiervan waren er twee voor Tijn; 1 zilveren medaille op de 200 meter individueel en een bronzen medaille op de 10.000 meter aflossing. De mooiste prestaties ooit.

Na een zware val op het WK in China een jaar later heeft Tijn besloten een punt achter haar sportcarriere te zetten. Het was ook mooi geweest en tijd om af te studeren als arbeid- en organisatiepsycholoog en het vizier te zetten op de maatschappelijke carriere. En niet zonder succes. Bij links meer informatie over de activiteiten van Tijn Ponjee.